Kako odabrati ispravnu lovačku kameru

Objavljeno: svi 5, 2018

Kategorija: Članci

Naši potencijalni kupci najčešće postavljaju pitanja, kako odabrati ispravnu lovačku kameru. Lovačke kamere imaju jako puno kriterija, prema kojima se možemo i trebali bismo se orijentirati. Cijena i marka također su bitne, ali često mogu biti obmanjujuće. Stoga da nemate nepotreban i suvišan trošak, u ovom članku ćemo vas savjetovati što treba paziti i šta doista prilikom odabira ne smijete propustiti.

Pojedini uređaji se jedan od drugoga u nekim parametrima dijametralno razlikuju, naspram tome u drugima se slažu. Većina marki odlikuje se nekim specifičnim svojstvom ili opremom, što njihovu kameru čini nezamjenjivom.

Za šta ćete kameru koristiti?

Najprije morati znati u kojoj svrsi kameru namjeravate koristiti. Ako ste lovac, imate druge prioritete od poduzetnika koji želi čuvati svoj užurban posao. Tako ćete se usredotočiti na druge stvari. Za praćenje prirode najvažnija je konstrukcija, kvalitetan video zapis i fotografije, ali manje prisutnost GSM modula. U okruženju trgovine prioritet će biti jednostavno sakrivanje kamere, mogući daljinski pristup putem SMS-a i nevidljiva bljeskalica.

Bljeskalica

Osnovna svojstva kamere je postojanje bljeskalice. Velika većina lovačkih kamera raspolaže nevidljivom bljeskalicom valne duljine 940 nm, što se ljudskim ni životinjskim okom ne može uočiti, tako da je to najbolji izbor ukoliko svoju kameru želite imati sakrivenu. Druga mogućnost je osvjetljenje duljine 850 nm, koje pruža kvalitetnije slike, ali više se vidi i divljač može biti pod stresom. Razlika je i u dosegu: osvjetljenje 850 nm učinkovito je do udaljenosti čak 20 m, bljeskalica 940 nm perfektna je za udaljenosti kraće - najviše 12 m.

Rezolucija fotografija i videa

Tehnologija se neprestano poboljšava, stoga danas normalno možete nabaviti kameru s Full HD video zapisom i rezolucijom fotografija čak 20 Mpx. Ako prije svega tražite uređaj koji pravi dobre slike, na raspolaganju ih je cijeli niz koji raspolažu visokom rezolucijom. Naime, ako vaš prioritet nisu samo lijepe slike, 12 Mpx slike potpuno su dovoljne za prepoznavanje lica slučajnog uljeza.

Doseg

Uobičajeni doseg senzora pokreta kreće se u rasponu od 10 do 16 m, ovisi o vrsti i proizvođaču. Ukoliko će vaša kamera snimati samo malo okruženje, veliki doseg je nepotreban. Neki proizvođači navode doseg čak 25 m, ali u tom slučaju gotovo je nemoguće prepoznati objekt na snimkama. Ovdje se isplati oklada na sigurnost i ne dopustiti da vam se glava zaplete nevjerojatno visokim brojem.

Promatrački kut

Ovaj parametar od značaja je pratiti posebice kod vanjskih kamera koje će zauzimati veću površinu. Standardan promatrački kut je 45° - sa njime ćete uhvatiti sve što vam je potrebno na normalnoj udaljenosti. Također postoje kamere sa širokim promatračkim kutom u rasponu od 80° - 100°, koje zauzmu puno veće područje. Cijena je značajno izobličenje dobivene slike, oštre snimke možete napraviti i do udaljenosti 2 m od kamere.

Snimanje slika

Ovo je parametar u kojem se lovačke kamere obično dosta razlikuju. Proizvođači se prestižu za što je moguće brže snimanje, međutim, za prosječnog korisnika potpuno je dovoljna brzina od 0,5 – 1 sekunde. Sporije snimanje moglo bi već biti štetno, dok je brzo skoro nepotrebno.

GSM modul

Postojanje GSM modula u zadnje vrijeme to je glavna stvar po kojima se lovačke kamere razlikuju i to je jedan od najvažnijih kriterija na koji ne smijete zaboraviti. Potrebne su vam redovita izvješća iz kamere? Određeno područje sto posto želite imati pod nadzorom? Ili ste redovito kod vaše kamere, ovo više manje funkcionira kao prevencija, stoga nije potrebno platiti više za GSM modul? GSM modul sposoban je u danom vremenu ili kada zabilježi pokrete fotografije poslati na email ili mobitel. Bez GSM snimanje možete razgledati samo preko SD kartice na ekranu vašeg računala. Investicija naviše je kod GSM modula SIM kartica s mogućnošću prijenosa podataka.

Dodatni parametri

Neke lovačke kamere mogu se pohvaliti otpornošću, vodonepropusnom konstrukcijom, dok se druge zbog manjih dimenzija mogu lako sakriti. Veće lovačke kamere obično raspolažu i kvalitetnijim zaslonom za upravljanje. Također je važna potrošnja energije: za nezahtijevne kamere dovoljna su 4 kom baterija, uređaji sa mnoštvom funkcija ponekad zahtijevaju čak 12 kom.

Nije bitno koju ste se kameru odlučili kupiti, čvrsto se nadamo da ćete sa njome biti zadovoljni te da će vam ispuniti svrhu za koju ste ju kupio. U slučaju bilo kojih pitanja ili nejasnoće, rado ćemo vas konkretno posavjetovati na našoj e-mail adresi!