5 savjeta za kvalitetnije prirodne snimke s vašom kamerom

Objavljeno: sij 3, 2018

Kategorija: Članci

Kupili ste kameru i sa njome uspješno radite, uživajući u prekrasnim prizorima prirode. Možda ste već napravili više nego ste sposobni zamisliti, možda na tu svoju najbolju fotografiju tek čekate. U sljedećem članku donosimo vam pet savjeta koji vam mogu pomoći u boljim, kvalitetnijim snimcima i dragocjenim fotografijama.

Nemojte ciljati na sunce

Lovačke kamere su osjetljive na temperaturu i pokrete. Stoga nije dobra ideja ostaviti uređaj na najvećem izvoru topline: suncu. Sigurno se ne veselite kako ćete sjesti pored kamere i razgledati slike samo da vidite nekoliko desetaka nikakvih snimaka.

Ukoliko kameru usmjerite prema suncu, to će rezultirati promjenom temperature, vjetar isto tako može zanjihati grane okolnih stabala, te će kamera pomisliti da je uhvatila kretanje čovjeka ili životinje. Mjesto na SD kartici nije beskrajno, a vi ga zasigurno ne želite utrošiti na možda estetske, ali inače beznačajne snimke sunčevih zraka i vegetacije.

A savjet? Ako je to i samo malo moguće, kameru usmjerite prema sjeveru. Ako na kameru imate priključenu solarnu ploču, ostavite da se sunce s njome suočiti ili pokušajte umjetno napraviti bolje uvjete (preraspodjelom lišća, prikladnim pokrovom).

Zaštitite se od oštećenja

To je već rečeno puno puta, ali uvijek je dobro ponoviti – lovačka kamera je veća investicija te bi se trebala dobro čuvati, posebno ako je dulje vrijeme ostavljena u terenu bez vašeg nazora. U Republici Hrvatskoj se povećava broj kamera u šumama i drugdje, stoga se povećava i broj njihovih protivnika. Osim toga, nikada ne znate na šta će vaša kamera naići. Iako su lovačke kamere dosta otporni uređaji, ni one ne izdrže baš sve. Tako da se stvarno isplati kupiti metalnu kutiju, ili barem lokot. Najbolje je kupiti oba dvoje. Odvratit ćete nesavjesne lopove i spriječiti fatalnu štetu.

Drugi savjet je postaviti kameru na veću visinu, tako da nikome ni bilo čemu ne može odmah pasti u oči. Između ostalog, ovime ćete dobiti jedinstvenu perspektivu. I kamuflaža će vam uvelike pomoći. Priuštite sami sebi toliko vremena kako biste uložili u zaštitu.

Ostavite kameru na miru

Jedna od najvećih pogrešaka koju ljubitelji prirode u lovu za savršenim snimkama čine jeste često i redovito provjeravanje kamere. Sasvim je razumljivo da želite vidjeti što je kamera uspjela uhvatiti, ali vi sami time obavljate medvjeđu uslugu. Vaši redoviti dolasci zamijetit će lokalna divljač koja se u tu lokaciju više neće htjeti približavati. Ne samo zbog straha glede vaše prisutnosti, već i zbog mirisa. Oduprite se iskušenju, kameru provjeravajte što je moguće manje, i pravite nepravilne dolaske. Životinje koje najviše želite slikati, obično su jako plašljive te bih je stres mogao od vaše kamere zauvijek otjerati.

Nemojte štedjeti na baterijama

Samo je dobro jednostavno reći - ne vrijedi štedjeti na baterijama za vanjske kamere. Ovdje je velika razlika između lovačkih kamera unutar objekata i onima koje su praktično tijekom cijele godine vani. Vremenske prilike i temperatura često su promjenjive, te svoj uređaj određeno vrijeme neće imati priliku vidjeti. Par kuna koje ćete uštedjeti zbog jeftinijih baterija, možda ćete na kraju morati uložiti za kupnju nove kamere. Litijske baterije izdrže dva do tri puta dulje od alkalnih baterija. Štoviše, puno bolje podnose ekstremnu temperaturu i promjene topline.

Pogodna lokacija

Lokacija je sve. Više od polovice vašeg uspješnog „lova“ zbog divljači i snimaka ovisi o pronalasku ispravne lokacije i mjesta za postavljanje kamere. Čak i ona najbolja kamera nije za ništa ako ju postavite na mjesto koje ima malu frekvenciju, gdje ne postoji mogućnost nešto dobro uloviti. Potrudite se i odabrano mjesto dobro proučite, potražite savjete od iskusnijih, mnoštvo foruma potpuno vam je na raspolaganju. Uzmite u obzir i godišnje doba, usredotočite se na izvore hrane, vodne tokove i druge točke koje bi mogle osigurati bogato pojavljivanje životinja.

Naime, ako se dogodi da ste već više puta razgledati snimke kamere s ojačanjem, ne oklijevajte lokaciju promijeniti. Strpljenje je jedna stvar, zasigurno se isplati, ali ako dugo vrijeme nemate uspjeha, ne postoji razlog ostajati na istom mjestu. Posebice ako ste uvjereni da ste našli bolji teren za praćenje. Vjerujte svome instinktu i zdravom razumu, jer to se obično isplati.